Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !







Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Τοξικά νεκροταφεία σε δήμους της Αττικής




Tου Κασσιανού Τζέλη
«Ξέρουμε πού ακριβώς υπάρχουν τοξικές χωματερές άλλα δεν μπορούμε να βρούμε ούτε μια τσάπα για να κάνουμε ελέγχους, δηλώνουν χαρακτηριστικά οι επιθεωρητές περιβάλλοντος για το πρόβλημα του κυκλώματος διακίνησης τοξικών αποβλήτων, που εκμεταλλευόμενο την αδυναμία του κράτος θέτει σε άμεση απειλή τη δημόσια υγεία. Κι όλα αυτά με τζίρους πολλών εκκατομμυρίων ευρώ.
Την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο Περιβάλλοντος επέβαλε πρόστιμο 394.000 ευρώ για μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση του προβλήματος. Το μικρό πρόστιμο επιβλήθηκε στον Δήμο Μεγαρέων, ο οποίος, σύμφωνα με τον έλεγχο που διενήργησαν πριν από έναν τουλάχιστον χρόνο οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου και με οικονομικό αντάλλαγμα επέτρεπε ή συνεργαζόταν στη μεταφορά και ταφή πολύ επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων σε χωματερή της περιοχής (θέση «Κάμπια»). Χωματερή για την οποία είχε εκδοθεί απόφαση να κλείσει και να αποκατασταθεί. Η μεταφορά και η ταφή γινόταν χωρίς να τηρούνται οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας. Οι επιθεωρητές σε δείγματα που έλαβαν από τη χωματερή μέτρησαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων, τα οποία εκτιμούν ως πολύ πιθανό να έχουν περάσει στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.
Βάσιμες υποψίες
Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος έχουν βάσιμες υποψίες ότι στην περιοχή εξακολουθεί να γίνεται παράνομη ταφή αποβλήτων. Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων ελέγχων και την εισήγηση του προστίμου, η ειδική υπηρεσία επιθεωρητών περιβάλλοντος δέχτηκε ανώνυμες αναφορές περί συστηματικής διάθεσης βιομηχανικών αποβλήτων επικίνδυνων και μη σε άλλη πλέον άγνωστη θέση στην ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων. Από τις λίγες έρευνες που μπόρεσαν να γίνουν, σε συνεργασία με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρατηρήθηκε εκτεταμένη χρήση και άλλων παράνομων χωματερών στην ίδια περιοχή.
Οι επιθεωρητές κάνουν ακόμα λόγο για τουλάχιστον 14 τοξικά νεκροταφεία πέριξ της Αθήνας, ενώ ανεβάζουν σε πάνω από 40 τις περιπτώσεις, συνυπολογίζοντας κι άλλες περιοχές, όπως η Βοιωτία, η Εύβοια και η Κορινθία.
Τοξικά νεκροταφεία σε δήμους της Αττικής
Δηλώνουν, όμως, πλήρη αδυναμία να προχωρήσουν σε ελέγχους καθώς δεν τίθενται στη διάθεσή τους τα απαραίτητα μέσα, λόγω των περικοπών. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή του Συκαμίνου όπου εντοπίστηκε μεγάλο τοξικό νεκροταφείο στο οποίο έμμεσα εμπλεκόταν και η δημοτική αρχή, οι επιθεωρητές πλήρωσαν από την τσέπη τους και το σκαπτικό μηχάνημα και τα καύσιμα της μεταφοράς τους.
Η περιοχή των Μεγάρων, τα Γεράνεια Ορη στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λουτρακίου αλλά και η περιοχή του Ωρωπού είναι σύμφωνα με τους επιθεωρητές γεμάτες από επικίνδυνα τοξικά απόβλητα, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις η διακίνηση και ταφή γίνεται με τη γνώση και τη βοήθεια των δημοτικών αρχών που εξασφαλίζουν με αυτό τον τρόπο σημαντικά και αφορολόγητα κέρδη.
Τοξικά νεκροταφεία σε δήμους της Αττικής
Το κράτος δηλώνει αδύναμο λόγω κρίσης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα το κύκλωμα να δρα ανεξέλεγκτα θάβοντας εκατοντάδες χιλιάδες τόνους τοξικών αποβλήτων τον χρόνο σε διάφορες περιοχές, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τα χρήματα που θα έπρεπε να δαπανήσουν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, προκειμένου να διαχειριστούν με ασφάλεια τα τοξικά τους απόβλητα. Επιπλέον, τα δημόσια ταμεία χάνουν πολλά εκκατομμύρια ευρώ από τη διακίνηση «μαύρου χρήματος».
Σε έναν δήμο
Από τις δώδεκα βεβαιώσεις προστίμων συνολικού ύψους 590.095 ευρώ που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι δέκα αφορούσαν επιχειρήσεις και έναν δήμο που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των αποβλήτων τους.
Τοξικά νεκροταφεία σε δήμους της Αττικής
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιθεωρητές, είναι εκτεταμένο σε όλη την Ελλάδα, με πολλές βιομηχανίες να θάβουν ή να πουλούν τα τοξικά τους απόβλητα σε τρίτες προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν ως καύσιμη ύλη.
Το σημαντικότερο, πάντως, είναι ότι τα τοξικά απόβλητα καταλήγουν στις βρύσες μας.
Διάφορες μετρήσεις που έχουν γίνει στην περιοχή της Μεγαρίδας άλλα και των Γερανείων (Σχίνος Δήμου Λουτρακίου), τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, έχουν εντοπιστεί ιδιαίτερα αυξημένες ποσότητες βαρέων μετάλλων και εξασθενούς χρωμίου ακόμα και στο πόσιμο νερό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των πολιτών!
Η ευρύτερη περιοχή των Μεγάρων και του Λουτρακίου φαίνεται ότι δέχεται τις περισσότερες ποσότητες των βιομηχανικών αποβλήτων που προέρχονται από την περιοχή του Ασωπού.

Πρόστιμα ΥΠΕΚΑ
  • Πρόστιμο 394.000 ευρώ στον Δήμο Μεγαρέων γιατί διαπιστώθηκε παραλαβή αποβλήτων βιομηχανικής προέλευσης σε Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων και Διατήρηση του ΧΑΔΑ εντός δασικής έκτασης παρά τις σχετικές αποφάσεις παύσης και σφράγισής του. Δεν έλαβε ούτε τα ελάχιστα μέτρα για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Δημόσιας Υγείας. Με απόφαση δημοτικού συμβουλίου λάμβανε χρηματικό αντίτιμο για τη χρήση του ΧΑΔΑ με αποτέλεσμα τη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τη δημιουργία κινδύνων για τη δημόσια υγεία. Ο Δήμος εκτελούσε εργασίες συλλογής και μεταφοράς αποβλήτων χωρίς να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια.
  • Πρόστιμο 35.000 στην επιχείρηση «ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» γιατί διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη χρήση και διάθεση φορμόλης στις μονάδες της στην περιοχή του Πόρου καθώς και πρόστιμο 8.000 ευρώ στην ίδια εταιρεία για τη μονάδα της στην Τροιζήνα λόγω διοχέτευσης υγρών αποβλήτων σε τάφρο οβρίων.
  • Πρόστιμο 30.000 ευρώ στην εταιρεία «ΝΙΚΟΛΗΣ ΓΚΡΟΥΠ» για μη ορθή διαχείριση υγρών αποβλήτων στη μονάδα κατασκευής ψευδοκοσμημάτων και ειδών λαϊκής τέχνης στον Αγιο Στέφανο Αττικής.
  • Πρόστιμο 24.500 ευρώ στα «ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΑ ΛΕΙΒΑΔΙΑΣ ΜΙΧΑΣ» για πλημμελή επεξεργασία υγρών αποβλήτων και λειτουργία της μονάδας της στα Βασιλικά χωρίς απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
  • Πρόστιμο 27.500 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία «ΣΑΚΕΛΑΡΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Ε.» για μη σύννομη διαχείριση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων στη μονάδα παραγωγής ασφαλτομίγματος στη Ναύπακτο.
  • Πρόστιμο 18.250 ευρώ στην εταιρεία «Α. ΦΑΚΛΑΡΗΣ - Θ. ΡΟΥΝΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.» για σειρά παραλείψεων και μεταξύ άλλων για καύση νεκρών ζώων στην πτηνοτροφική μονάδα αβγοπαραγωγής στον νομό Αργολίδας.
  • Πρόστιμο 29.950 ευρώ στην εταιρεία «ΣΑΙΝΤ ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ ΚΡΗΤΗΣ Α.Ε», για πλημμελή διαχείριση στερεών αποβλήτων και διάθεση λυμάτων χωρίς άδεια στη ξενοδοχειακή μονάδα με την επωνυμία «ΜΙΚΡΗ ΠΟΛΗ» στον νομό Λασιθίου.
  • Πρόστιμο 4.500 ευρώ στην εταιρεία «ΛΑΦΙΑ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» στην Κάρυστο για πολεοδομική παράβαση και χρήση εγκαταστάσεων σε μισθωμένη δασική έκταση.
  • Πρόστιμο 5.900 ευρώ στη «Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αποχέτευσης Δήμου Βόρειας Κυνουρίας», για μη απολύμανση και υπέρβαση ορίου διάθεσης επεξεργασμένων αποβλήτων στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων.
  • Πρόστιμο 7.650 ευρώ επιβλήθηκε στην εταιρεία «ΚΟΚΑΛΗΣ ΣΚΡΑΠ» για παράνομη διαχείριση αποβλήτων συσσωρευτών στη μονάδα ανακύκλωσης αυτοκινήτων - σιδήρων - μετάλλων - καλωδίων που βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ Ηρακλείου Κρήτης.
  • Πρόστιμο 4.800 ευρώ στον κ. Γ. Μαλλίρη για μη τήρηση προβλεπομένων του νόμου στο λατομείο ιδιοκτησίας του στον νομό Μεσσηνίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου