Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !







Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Δράσεις του CISD στον Ιλισό & στον Αξιό - Let's Do It Greece ...

Let's Do It Greece - Let's Do It Athens (118 φωτογραφίες)

CISD-ΔΡΣΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ ... — στην τοποθεσία Ιλισσος.



Το CISD συμμετείχε στο Πρόγραμμα ''Let's Do It Greece'', την Κυριακή 14 Απριλίου, μια Διεθνή Καμπάνια που έχει ως βασικό σκοπό την ενεργοποίηση, σε ολόκληρη την Ελλάδα, εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, δήμων, υπηρεσιών, επιχειρήσεων, σχολείων και άλλων φορέων ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να καταφέρουμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο, να καθαρίσουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα από απλές περιοχές έως και σημαντικά οικοσυστήματα της χώρας μας. 

"ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ" ...
Σε μια συγκινητική, τεράστια προσπάθεια, που ξεκίνησε για τους διοργανωτές από τα ξημερώματα, έως την ώρα της συνάντηση, στις 11:00 και τελείωσε στις 16:00, 

το CISD, 
Σύλλογοι της περιοχής Μετς, 
ο Δήμος της Αθήνας, 
η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, 
η εθελοντική Ομάδα Green Steps... 
πολλοί νέοι και κάτοικοι της περιοχής Μετς, 

καθαρίσαμε σήμερα την περιοχή της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, δίπλα στην πανέμορφη γέφυρα του Όθωνα και στην Αγία Φωτεινή. 


Τα κλαδέματα μαζεύτηκαν και επιτόπου τεμαχίστηκαν με έναν καταπληκτικό κλαδοτεμαχιστή για να κομποστοποιηθούν σε χώρο του δήμου Αθηναίων. Πράγματα αυτονόητα σε άλλες χώρες, σε μας παίρνουν δεκαετίες για να τα δούμε να υλοποιούνται. 


Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες ανήκουν στο Μέλος μας, Θοδωρή Ρέντζο, που διέθεσε εθελοντικά τα μηχανήματα της εταιρείας του (RAM) για τον επί τόπου τεμαχισμό μεγάλων όγκων κλαδιών και ξυλείας (από τα δένδρα που παρανόμως κάποιοι "άγνωστοι" έκοψαν πρόσφατα...) και περισσότεροι από 20 τόνοι ξυλείας μετατράπηκαν σε πριονίδια που οδηγήθηκαν, στη συνέχεια για κομποστοποίηση! 


Στην προσπάθειά μας συμμετείχε δυναμικά ο Δήμος Αθηναίων που μας διέθεσε τα αυτοκίνητα καθαριότητας και εργάτες, ενώ παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Καμίνης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, κ. Αντρέας Βαρελάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι και συνεργάτες! Ευχαριστούμε την αγαπητή Αμαλία Ζέπου, σύμβουλο του Δημάρχου, για τον άρτιο συντονισμό...


Αρκετά από τα Μέλη μας βρέθηκαν επί τόπου και εργάστηκαν σκληρά. 





Ιδιαίτερα συγχαρητήρια για την επιτυχία της οργάνωσης ανήκουν στα Μέλη του CISD που συμμετείχαν δυναμικά: Περικλή Σαχίνη, Ιωσήφ Ευφραιμίδη, Φίλιππο Δραγούμη, Γιώργο Παπαπαύλου, Γιώργο Λινάρδο, Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αλέξανδρο Κόκκινο, Μελίττα Γκουρτσογιάννη, Μαρία Βιτωράκη. 

Ως διοργανωτές, μπορούμε μόνο να πούμε ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους όσοι πραγματικά μόχθησαν επί ώρες! 

Η δράση μας συνεχίζεται... 

Υιοθετήσαμε τον χώρο και άμεσα θα υποβάλλουμε τις προτάσεις μας στο Δήμο Αθηναίων για την ανάδειξη της αρχαίας κοίτης του Ιλισού και της γέφυρας του Όθωνα !!! 

Η δράση αυτή δεν περιορίζεται σε εκδήλωση μιας μόνο ημέρας, αλλά θα έχει διάρκεια και θα συνεχισθεί, καθώς το CISD σκοπεύει να «υιοθετήσει» το χώρο και να αγωνισθεί, σε στενή συνεργασία με Συλλόγους Κατοίκων της περιοχής Μετς και ειδικότερα της Κίνησης Πολιτών περιοχής Μετς, για την υλοποίηση σημαντικών προτάσεων που κατά καιρούς έχουν υποβάλλει, με προτεραιότητα την ανάδειξη της γέφυρας του Όθωνα, την αποκάλυψη των δύο πλευρών της και της σύνδεσης του χώρου με τη γειτονιά του Μετς και τα σημαντικά μνημεία της περιοχής Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και Πρώτο Νεκροταφείο. 

Επιπλέον, θα μεριμνήσει για την αποκάλυψη, ανάδειξη και επαναφορά της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, ώστε να κατέβει στην πρωτύτερή της στάθμη, όπως προκύπτει από φωτογραφίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Η σημαντική αυτή γέφυρα πρέπει και πάλι να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, στοιχείο της πόλης, αλλά και στοιχείο ιστορικής μνήμης, παράλληλα με την ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων του χώρου που συνδέονται και εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή των μεγάλων ελεύθερων χώρων της πόλης των Αθηνών, αλλά και με τις ζωτικές λειτουργίες της πόλης μέσω ενός δικτύου ροής πεζών για αναψυχή, περίπατο, αλλά και εκπαίδευση/ παιδεία που θα συμβάλλεις τη βελτίωση της ανάδειξης της εικόνας και της ιστορίας της πόλης, αλλά και της ποιότητας ζωής. 

Επιπλέον, οι προσπάθειες του CISD θα εστιαστούν στον κατάλληλο σχεδιασμό του χώρου, που θα εγγυάται βιωσιμότητα και αναστροφή της σημερινής κατάστασης, ώστε αφενός να διευκολύνει την πρόσβαση στο χώρο κάτω από τη γέφυρα (ο οποίος θα μπορούσε να μετατραπεί σε επισκέψιμο σημείο για μικρές συναθροίσεις και μικρής κλίμακας εκδηλώσεις), αφετέρου να προβλέπει την πλήρη επαναφορά του βιότοπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, μέσω της χρήσης του νερού της πηγής (δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για αυτοφυή βλάστηση, φυσική αναγέννηση, αλλά και συγκέντρωση του νερού σε στέρνα για πότισμα και πυρασφάλεια).



-------------------------------------------------------


Δείτε περισσότερα


Το CISD συμμετειχε και στο Δέλτα Αξιού Λουδία-Αλιάκμονα, στο παραποτάμιο δάσος Αξιού (Κουφάλια) και στο Πάρκο Προχώματος, την Κυριακή, 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος ''Let's Do It Greece", με τη συμμετοχή της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ και Μελών του.

Γνωρίζουμε έναν από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας και της Ευρώπης και συμβάλλουμε στο να τον κρατήσουμε καθαρό, όπως του αξίζει.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι εθελόντριες Γυναίκες των Μαντεμοχωρίων, παρά την κοινωνική ένταση που κορυφώνεται στην Χαλκιδική, συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα κατεξοχήν ειρηνικό και δημιουργικό, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον τους για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εκστρατεία εθελοντικών καθαρισμών είναι μία πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, που φέτος υλοποιείται σε συνεργασία με τους δήμους Δέλτα και Χαλκηδόνος.






Μέλη του CISD και οι Γυναίκες των Μαντεμοχωρίων ... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου