Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

LET'S DO IT GREECE: Το CISD συμμετέχει με παρεμβάσεις στην αρχαία κοίτη του Ιλισού
Το CISD – Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη υποστηρίζει τη Διεθνή καμπάνια «Let's Do It», μια από τις μεγαλύτερες και ταχέως αναπτυσσόμενες εθελοντικές καμπάνιες καθαρισμού σε παγκόσμια κλίμακα, και συμμετέχει στις δράσεις που προγραμματίζονται στην Ελλάδα, LET'S DO IT GREECE, την Κυριακή 14 Απριλίου, ημερομηνία κοινής δράσης που έχει τεθεί για το έτος 2013. 

Το CISD επέλεξε να οργανώσει δράση σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη και σημαντική περιοχή, στο κέντρο της Αθήνας, στην αρχαία κοίτη του ποταμού Ιλισού, ένα χώρο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής μνήμης για την πόλη των Αθηνών, θέτοντας ως καταρχήν στόχο τον καθαρισμό, την ανάδειξη και την προστασία της. 

Στην δράση συμμετέχουν η «Κίνηση Πολιτών περιοχής Μετς» και κάτοικοι της περιοχής.

Η δράση του CISD δεν περιορίζεται σε εκδήλωση μιας ημέρας, αλλά θα έχει συνέχεια και διάρκεια, με την υιοθεσία του χώρου ...

με σκοπό την ανάδειξη της γέφυρας του Όθωνα και την αποκάλυψη των δύο πλευρών της, ώστε να αποτελέσει και πάλι σημαντικό ορόσημο της πόλης, τη σύνδεση του χώρου με τη γειτονιά του Μετς και τα σημαντικά μνημεία της περιοχής (το Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και το Πρώτο Νεκροταφείο), παράλληλα με την ανάδειξή τους.

Επιπλέον, το CISD, θα μεριμνήσει για την αποκάλυψη, ανάδειξη και επαναφορά της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, ώστε να κατέβει στην πρωτύτερή της στάθμη, όπως προκύπτει από φωτογραφίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. 

Κατά τη διάρκεια της δράσης, στις 14 Απριλίου θα λάβουν χώρα τα ακόλουθα::
  • ξενάγηση και γνωριμία με το χώρο,
  • καθαρισμός της περιοχής, κύρια από μεγάλες ποσότητες άτακτα σκορπισμένων κλαδεμάτων και άλλων απορριμμάτων (τα οποία θα θρυμματισθούν από ειδικό μηχάνημα - woodchipper),
  • παρουσίαση των προτάσεων και της στρατηγικής για την Ανάδειξη του χώρου και του οφέλους που θα προκύψει για την πόλη των Αθηνών από την υλοποίηση των προαναφερόμενων προτάσεων.

Στην εν λόγω δράση έχει κληθεί να συμμετάσχει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.
Την καμπάνια LET'S DO IT GREECE συντονίζουν η Ελληνική ΕταιρίαΔιαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής "Ώρα για Δράση".
 "ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ 
ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΙΛΙΣΟΥ ΚΑΙ 
ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ" 

Η δράση αυτή δεν περιορίζεται σε εκδήλωση μιας μόνο ημέρας, αλλά θα έχει διάρκεια και θα συνεχισθεί, καθώς το CISD σκοπεύει να «υιοθετήσει» το χώρο και να αγωνισθεί, σε στενή συνεργασία με Συλλόγους Κατοίκων της περιοχής Μετς και ειδικότερα της Κίνησης Πολιτών περιοχής Μετς, για την υλοποίηση σημαντικών προτάσεων που κατά καιρούς έχουν υποβάλλει ... με προτεραιότητα την ανάδειξη της γέφυρας του Όθωνα, την αποκάλυψη των δύο πλευρών της και της σύνδεσης του χώρου με τη γειτονιά του Μετς και τα σημαντικά μνημεία της περιοχής Ιερό της Αρτέμιδος Αγροτέρας και Πρώτο Νεκροταφείο. 

Επιπλέον, θα μεριμνήσει για την αποκάλυψη, ανάδειξη και επαναφορά της αρχαίας κοίτης του Ιλισού, ώστε να κατέβει στην πρωτύτερή της στάθμη, όπως προκύπτει από φωτογραφίες του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

 

 

Η σημαντική αυτή γέφυρα πρέπει και πάλι να αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο, στοιχείο της πόλης, αλλά και στοιχείο ιστορικής μνήμης, 

παράλληλα με την ανάδειξη των πολιτιστικών σημείων του χώρου που συνδέονται και εντάσσονται στην ευρύτερη περιοχή των μεγάλων ελεύθερων χώρων της πόλης των Αθηνών,

αλλά και με τις ζωτικές λειτουργίες της πόλης μέσω ενός δικτύου ροής πεζών για αναψυχή, περίπατο, αλλά και εκπαίδευση/ παιδεία που θα συμβάλλεις τη βελτίωση της ανάδειξης της εικόνας και της ιστορίας της πόλης, αλλά και της ποιότητας ζωής. 

Επιπλέον, οι προσπάθειες του CISD θα εστιαστούν στον κατάλληλο σχεδιασμό του χώρου, που θα εγγυάται βιωσιμότητα και αναστροφή της σημερινής κατάστασης, ώστε αφενός να διευκολύνει την πρόσβαση στο χώρο κάτω από τη γέφυρα (ο οποίος θα μπορούσε να μετατραπεί σε επισκέψιμο σημείο για μικρές συναθροίσεις και μικρής κλίμακας εκδηλώσεις), αφετέρου να προβλέπει την πλήρη επαναφορά του βιότοπου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, μέσω της χρήσης του νερού της πηγής (δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για αυτοφυή βλάστηση, φυσική αναγέννηση, αλλά και συγκέντρωση του νερού σε στέρνα για πότισμα και πυρασφάλεια).

Με την ευκαιρία της δράσης στις 14 Απριλίου, που θα έχει διάρκεια από τις 11:00 – 15:00, αφενός θα γίνει η γνωριμία με το χώρο, αφετέρου ο καθαρισμός της περιοχής, κύρια από μεγάλες ποσότητες άτακτα σκορπισμένων κλαδεμάτων και άλλων απορριμμάτων, αλλά και η παρουσίαση των προτάσεων και της στρατηγικής για την Ανάδειξη του χώρου και του οφέλους που θα προκύψει για την πόλη των Αθηνών από την υλοποίηση των προαναφερόμενων προτάσεων.

Τόπος Συνάντησης Αγία Φωτεινή Ιλισού 


Από 11:00 – 15:00 ΙΛΙΣ-SOS"Στην υπέροχη ομάδα εύχομαι η πολύτιμη προσφορά, περίσσευμα ψυχής εκ μέρους όλων, να ανταποδώσει με δώρα τη χαρά, την ικανοποίηση, την ελπίδα, τους καινούργιους φίλους, τις νέες γνώσεις και τις μοναδικές εμπειρίες του Εθελοντισμού" !!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ CISD