Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Let's Do It Greece - Το CISD συμμετέχει με δράση στην αρχαία κοίτη του Ιλισσού

 

Το CISD συμμετέχει στο Πρόγραμμα ''Let's Do It Greece'' μια Διεθνή Καμπάνια που έχει ως βασικό σκοπό την ενεργοποίηση, σε ολόκληρη

την Ελλάδα, εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, δήμων, υπηρεσιών, 

επιχειρήσεων, σχολείων και άλλων φορέων, 

ώστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να καταφέρουμε να πετύχουμε το μεγάλο στόχο, 

να καθαρίσουμε μέσα σε μία μόνο ημέρα από απλές περιοχές έως και σημαντικά

οικοσυστήματα της χώρας μας.

Η μέρα της δράσης για την Ελλάδα έχει καθοριστεί από τους συντονιστές της καμπάνιας 

και είναι την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013.


ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ 

ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΙΤΗ ΤΟΥ ΙΛΙΣΣΟΥ ΚΑΙ 

ΤΟ ΝΑΟ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΡΑΣ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ ...''Let's Do It Greece'' 

Δράση του Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη – CISD 

Καθαρισμός και Ανάδειξη της Αρχαίας Κοίτης του Ιλισσού
Υπεύθυνος: Iosif Effraimidis

Τόπος Συνάντησης Αγία Φωτεινή Ιλισσού 
Από 11:00 – 15:00 

11:00 – Προσέλευση και γνωριμία με των χώρο 

12:00 - Καθαρισμός

14:00 - Παρουσίαση Πρότασης και Στρατηγικής για την Ανάδειξη του χώρου 

14:30 Κέρασμα και συζήτηση.

Φωτογραφια της περιοχής στις αρχές του 20ου αιώνα 
πηγή-Τραυλός

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!!


Ο Ιλισός ή Ιλισσός ή Ειλισσός και σε επιγραφές του 5ου αιώνα π.Χ. Ηιλισός, (εξού και ήταν λέξη δασύτονη), είναι ο ένας από τους δύο ποταμούς της Αθήνας που πηγάζει από τις βορειοδυτικές πλαγιές του Υμηττού και διερχόμενος νοτιοανατολικά της αρχαίας Αθήνας καταλήγει στο Φαληρικό όρμο. 

Στην αρχαιότητα θεωρούνταν ιερός ποταμός. Στις όχθες του πίστευαν πως διέμεναν οι Μούσες προς τιμή των οποίων υπήρχε και βωμός με την ιδιαίτερη ονομασία "βωμός των Ιλισιάδων". Κοντά σ΄ αυτόν το βωμό υπήρχε πλάτανος "ευθαλής" όπου συνήθιζε να μεταβαίνει ο Σωκράτης με τους μαθητές του.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία στο ποταμό αυτό ήλθε για να ξαποστάσει ο άνεμος Βορέας όταν αντελήφθη την όμορφη κόρη του Ερεχθέα Ωρείθυια, την οποία αρπάζοντας στις μεγάλες πτέρυγές του απήγαγε στο Σαρπηδόνιο ακρωτήριο της Θράκης. 

Επίσης κατά την παράδοση κοντά στο ποταμό αυτό τοποθετείται το μέρος όπου φονεύθηκε εκούσια ο φιλόπατρις Βασιλεύς της Αθήνας Κόδρος από τους Δωριείς.

Ο ποταμός κυλούσε κατά μήκος και εξωτερικά των τειχών της Αθήνας. Απέναντι από το Στάδιο, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση σε αυτό, υπήρχε πέτρινο γεφύρι με δυο τόξα, το οποίο καταστράφηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. 

Στις όχθες και κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν επίσης πολλά ιερά και δημόσια οικοδομήματα μεταξύ των οποίων το Ολυμπιείο, το Πύθιο, το Παναθηναϊκό στάδιο, το Ηρακλείο (Κυνόσαργες) κ.ά. Απέναντι δε από τη σημερινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής υπήρχε η κρήνη Καλλιρρόη, η μόνη κατά τον Παυσανία πηγή στην αρχαία Αθήνα με καλό και πόσιμο νερό.

Η κοίτη του άλλοτε ιερού ποταμού ξεκίνησε να καλύπτεται επί Μεταξά («Θάπτομεν τον Ιλισόν») στα τέλη της δεκαετίας του '30, από το ύψος της παλαιάς Σχολής Χωροφυλακής μέχρι την άλλοτε γέφυρα του Σταδίου για να δημιουργηθεί η σημερινή λεωφόρος Μιχαλακοπούλου, που παραχωρεί τη θέση της πίσω από το Χίλτον στην Βασιλέως Κωνσταντίνου μέχρι περίπου το Παναθηναϊκό Στάδιο. 

Από εκεί μέχρι της συμβολή της Βασ. Κωνσταντίνου με τη Βουλιαγμένης υπάρχει μικρό τμήμα ακάλυπτης κοίτης, παράλληλα με τη Βασ. Κωνσταντίνου προς την πλευρά του Ολυμπιείου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος. Στη συνέχεια την κοίτη του ποταμού ακολουθεί η οδός Καλλιρόης. Οι εργασίες επικάλυψης του Ιλισού ολοκληρώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Από την αρχαιότητα και μέχρι τον 20ό αιώνα ο Ιλισός δεν εξέβαλε στη θάλασσα, αλλά ήταν παραπόταμος του Κηφισού, με τον οποίο συνέβαλε βόρεια του σημερινού Μοσχάτου. 

Κατά τη διάρκεια των έργων κάλυψης το ποτάμι εξετράπη και δημιουργήθηκε νέα κοίτη, κάτω από την Λεωφόρο Παναγή Τσαλδάρη στα όρια των Δήμων Μοσχάτου και Καλλιθέας, η οποία εκβάλλει στο μεσον του Φαληρικού όρμου.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου