. . .
Οικολογικό έγκλημα κατά συρροήν
στον Αμβρακικό κόλπο
. . .
Η ρύπανση στον Αμβρακικό κόλπο δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί παρά τους διαδοχικούς ελέγχους, τα πρόστιμα, τις συνεχείς εκκλήσεις. Βασικοί υπεύθυνοι της ρύπανσης χοιροστάσια και κτηνοτροφικές μονάδες που λειτουργούν στην περιοχή που δεν διαθέτουν βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα τα λύματά τους να απορρίπτονται στα ύδατα της περιοχής, ενώ και η ανεξέλεγκτη λειτουργία μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας στον Αμβρακικό δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Το πρόβλημα είναι διαρκές. Οχι μόνο φέτος. Υπάρχει αρκετή χοιροτροφία γύρω από τη Φιλιππιάδα και τον Αγ. Σπυρίδωνα, στη λεκάνη απορροής του Λούρου ποταμού.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι πάρα πολλές μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας εντός του κόλπου. Αυτά, σε συνδυασμό με άλλες παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν χωρίς βιολογικό καθαρισμό, δημιουργούν ένα δύσκολο περιβάλλον για τον Αμβρακικό.
Πρόκειται για έναν κλειστό κόλπο, ο οποίος λόγω της ρύπανσης παρουσιάζει φαινόμενα ευτροφισμού (ανεξέλεγκτη αύξηση των αζωτούχων και φωσφορικών θρεπτικών στοιχείων με συνέπεια την υπερανάπτυξη της φυτικής βιομάζας και τη δημιουργία ανοξικών συνθηκών, δηλαδή έλλειψης οξυγόνου στον βυθό), που οδηγούν τα οικοσυστήματα σε κατάρρευση.
Το πρόβλημα που δημιουργείται, εκτός από τον οικολογικό, έχει και σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο. Οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι ψαράδες της περιοχής.
Η ρύπανση έχει καταστρέψει τον Αμβρακικό, κάτω από τα δέκα μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο και σταδιακά έχουν αλλάξει όλες οι συνθήκες στο ψάρεμα. Η αλιεία της περιοχής απασχολεί ανθρώπους από δεκάδες χωριά της περιοχής. Αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, ο κλάδος είναι καταδικασμένος να σβήσει…
. . .
Ο Αμβρακικός κόλπος μολύνεται…
. . .
Ο Αμβρακικός κόλπος συνδέει κατά κάποιο τρόπο τη νότια Ήπειρο με τη δυτική Στερεά Ελλάδα και είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα με πολλά είδη ψαριών αλλά και πτηνών. Όμως από τις αρχές Απριλίου φέτος ο Αμβρακικός κόλπος βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο εξαιτίας του ότι άρχισε να μολύνεται.. Ελαιοτριβεία, πτηνοτροφεία, τυροκομεία και χοιροστάσια λειτουργούν δίπλα στις εκβολές των ποταμών Λούρου και Άραχθου στον Αμβρακικό κόλπο.
Υπάρχουν πολλές καταγγελίες ομάδων και κατοίκων της περιοχής ότι οι δήμοι και οι οικισμοί που βρίσκονται γύρω από τον Αμβρακικό δεν έχουν αποχετευτικά δίκτυα με συνέπεια να χύνονται τα απόβλητα χωρίς καμία απολύτως επεξεργασία. Αυτοί οι δήμοι και οι οικισμοί έχουν όμως πολλές παράνομες χωματερές, με συνέπεια τα απόβλητά τους να καταλήγουν είτε μέσω του υδροφόρου ορίζοντα είτε μέσω των τάφρων και των ποταμών στα νερά του Αμβρακικού.
Η θολούρα των νερών προέρχεται από το υλικό που δημιουργείται από τα απόβλητα των ιχθυοκαλλιεργειών καθώς και από τα αστικά λύματα. Επισημαίνεται ότι ο Αμβρακικός κόλπος έχει αυστηρό καθεστώς προστασίας και έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών υγροτόπων που περιέχεται στη σύμβαση Ραμσάρ την οποία υπέγραψε η Ελλάδα το 1974. Έτσι είναι άμεση ανάγκη να υπάρξει κινητοποίηση ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα και να σωθεί ο Αμβρακικός διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστραφεί ένα ακόμη οικοσύστημα πολύτιμο
. . .
. . .
O Αμβρακικός
. . .
Ο Αμβρακικός είναι το “μεγαλύτερο υγροτοπικό σύστημα” της Ελλάδας και αποτελεί ένα “μωσαϊκό υγροτοπικών συστημάτων” που το συνθέτουν λιμνοθάλασσες, καλαμιώνες, δάση και αλμυρόβαλτοι. Στον ΒΔ Αμβρακικό βρίσκεται ο υγρότοπος της Ροδιάς, ο μεγαλύτερος ενιαίος καλαμιώνας των Βαλκανίων. Ένας τόπος ευλογημένος απο τον Θεό, και αγαπημένος από τα πουλιά, τα ψάρια και τον άνθρωπο.Σε αυτό το τοπίο σπάνιας ομορφιάς διαχειμάζει ο μεγαλύτερος πληθυσμός υδρόβιων πουλιών στην Ελλάδα (περίπου 100.000), σταθμεύουν και αναπαράγονται περί τα 250 είδη πουλιών, ενώ συναντάται η τρίτη σε μέγεθος αποικία αργυροπελεκάνων στην Ευρώπη! Ο υγρότοπος είναι όμως γνωστός για τη μεγάλη ιχθυοπαραγωγική ικανότητά του, καθώς και για το ότι είναι ο καλύτερος χελότοπος στην Ελλάδα.
ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ – ΡΥΠΑΝΣΗ
Από τον Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού
. . .
Η ΚΡΙΣΗ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΜΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ Ο ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΤΑΙ Ο ΦΟΡΕΑΣ, ΕΝΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ
. . .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου