Αποδεικνύεται τελικά ότι πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα καθορίζουν την τύχη μέρους της παράκτιας ζώνης της Ηγουμενίτσας, όπως είχε διαγνώσει από το 2011 η Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είχε κρίνει την περιβαλλοντιική αδειοδότηση μονάδας ασφαλτικών μη σύννομη και από τότε είχε συναντήσει την αντίδραση και τις πιέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ !!!!
Στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ακούστηκαν λόγια που μέχρι πρότινος αποτελούσαν ψιθύρους...
Η υπόθεση των αποθηκών καυσίμων στη Θεσπρωτία πάει πολύ πιο πέρα από το περιβαλλοντικό μότο «τα ψάρια δεν πάνε με τις πίσσες» που κυριάρχησε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην τοπική πολιτική σκηνή και που παρέπεμπε στην αντίθεση όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων στη χωροθέτηση μονάδας ασφαλτικών σε μια ιχθυοκαλλιεργητική περιοχή, στη Σαγιάδα. Οι άλλες παράμετροι της υπόθεσης αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που κλήθηκε να πάρει απόφαση για τη χωροθέτηση μονάδας πετρελαιοειδών (και όχι ασφαλτικών, όπως σημείωσε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης) σε μια εναλλακτική θέση, στη «Γωνιά» του δήμου Θεσπρωτίας, μετά από αίτημα του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη. Η προσπάθεια της περιφερειακής αρχής όμως να αποφασίσει για τη συγκεκριμένη εναλλακτική θέση απέτυχε. Μετά από μια μαραθώνια συζήτηση, το Περιφερειακό Συμβούλιο περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει την απόφασή του για μη λειτουργία της μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα!
... και για την ιστορία:
Τον Νοέμβριο του 2011 η πρώην γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπέγραψε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τη μονάδα ασφαλτικών στη Σαγιάδα της εταιρίας «Ασφαλτικά ΑΒΕΕ», προκαλώντας μια θύελλα αντιδράσεων που οδήγησε στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Σύλλογο Ιχθυοκαλλιεργητών Θεσπρωτίας και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Μετά την υπογραφή της κ. Γεωργακοπούλου, ψηφίστηκε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο ιχθυοκαλλιεργειών με τη Σαγιάδα να θωρακίζεται ως ιχθυοκαλλιεργητική περιοχή.
Οι αντιδράσεις των φορέων οδήγησαν τότε την ειδική γραμματέα Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη σε «πάγωμα» της επένδυσης. Η κα Καραβασίλη δε, έθετε το ζήτημα της εναλλακτικής χωροθέτησης για την επένδυση.
Όλα «ξεπάγωσαν» τον Αύγουστο του 2012 με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ασημάκη Παπαγεωργίου να υπογράφει την άδεια ίδρυσης στην «Ασφαλτικά Ελλάδας Α.Ε.».
Τον Σεπτέμβριο του 2012 ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θεοδωρίδης ανέλαβε να επιλύσει το θέμα της Σαγιάδας και έθεσε στο τραπέζι της συζήτησης την αναζήτηση εναλλακτικής χωροθέτησης μονάδας καυσίμων εντός της Θεσπρωτίας.
Έχοντας ανά χείρας μια μελέτη του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), ως η καταλληλότερη θέση για αποθήκες καυσίμων προκρίθηκε η «Γωνιά». Με τη λύση αυτή συμφώνησε και ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης. Και οι δύο υποστήριξαν ότι θα πρόκειται για αποθήκες πετρελαιοειδών και όχι ασφαλτικών και ότι θα γίνει δημόσιος, ανοιχτός διαγωνισμός για το ποιες εταιρίες θα αναλάβουν τις αποθήκες. Το Περιφερειακό Συμβούλιο λοιπόν κλήθηκε να επικυρώσει αυτή την πολιτική συμφωνία των δύο ανδρών. Η συζήτηση όμως στο συμβούλιο δεν ήταν… περίπατος για τον περιφερειάρχη...
Σύνδεση των δύο υποθέσεων
Καταρχήν, έγινε σαφές ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υπόθεσης της Σαγιάδας και των αποθηκών καυσίμων στη «Γωνιά». «Ο κ. Θεοδωρίδης μου ζήτησε να φέρω το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο ΣτΕ η προσφυγή. Το ΣτΕ ζήτησε μια τοποθέτηση για εναλλακτική χωροθέτηση. Το ΣτΕ λέει ότι αν δεν υπάρχουν και άλλες προτάσεις, θα τα βάλουμε στη Σαγιάδα» δήλωσε ο κ. Καχριμάνης. Η δήλωση αυτή του περιφερειάρχη ήταν που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Καταρχήν, ο επικεφαλής της μείζονα αντιπολίτευσης Βαγγέλης Αργύρης έκρινε ότι δεν μπορεί να προηγείται η απόφαση του γενικού γραμματέα. Εκτίμησε δε ότι «αν ο κ. Θεοδωρίδης ήθελε να προστατέψει τη Σαγιάδα, θα μπορούσε να ανακαλέσει την απόφαση». Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Καχριμάνη τον κατηγόρησε ότι δίνει στον γενικό γραμματέα το άλλοθι της διαβούλευσης.
Την έκπληξή τους για τη σύνδεση της Σαγιάδας με τη «Γωνιά» εξέφρασαν όλοι οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Από την παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. στην Ήπειρο» ο Γιάννης Παπαδημητρίου ανέφερε ότι «δεν μπορεί το δικαστήριο να βάζει όρους εναλλακτικής λύσης. Κάποιος άλλος βάζει όρους. Το πολιτικό σύστημα και όχι το δικαστικό. Κάποιοι είπαν στον κ. Θεοδωρίδη ή θα βρείτε κάτι ή θα κόψετε το λαιμό σας. Με ποια εμπιστοσύνη οι κάτοικοι να συζητήσουν το θέμα και να πιστέψουν ότι είναι μόνο για καύσιμα (και όχι για ασφαλτικά), όταν γίνεται ευθεία σύνδεση με τη Σαγιάδα;».
Το σίγουρο είναι ότι οι κάτοικοι δεν έχουν εμπιστοσύνη. Το είπαν ξεκάθαρα και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Κανένας δεν μας διασφαλίζει ότι όταν θα τοποθετηθούν οι αποθήκες πετρελαίου, δεν θα έρθουν και τα ασφαλτικά» είπαν. Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις δύο αρνητικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου προσθέτοντας ότι «η συζήτηση αφορούσε για εγκαταστάσεις πετρελαίου και όχι ασφαλτικών» ενώ μίλησε και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης, αναφέροντας ότι μέρος της αποτελεί δημοτική περιουσία. Το παρών στη συνεδρίαση το έδωσαν και δύο επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των καυσίμων στην περιοχή και οι οποίοι προφανώς δεν θέλουν και άλλον ανταγωνισμό. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστό ότι στην περιοχή της Γωνιάς από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπάρχουν προεγκρίσεις αδειοδοτήσεων για μονάδες πετρελαιοειδών –η μία αφορά πλωτή μονάδα από την οποία σχεδιάζεται διοχετεύεται το πετρέλαιο με αγωγό στην Πλαταριά.
Οι δύο αυτές προεγκρίσεις αδειών χρησιμοποιήθηκαν από την περιφερειακή αρχή ως απόδειξη για το δίκαιο του αιτήματός της: της χωροθέτησης νέας μονάδας καυσίμων στη Γωνιά. Όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση: «Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, προέκυψε ότι υπάρχουν άδειες για τη συγκεκριμένη θέση και κατά το 2001 και κατά το 2003, ενώ ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας, το οποίο μάλιστα έχει κατατεθεί στο ΣτΕ για να αποκρουστούν οι θέσεις για εγκατάσταση μονάδας στη Σαγιάδα». Το ερώτημα βέβαια παραμένει: Αν η περιφερειακή αρχή θεωρεί ότι αρκούσαν αυτές οι δύο άδειες και το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, τότε γιατί χρειαζόταν την πολιτική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
ΑΛΕΚΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: «ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΙΚΟ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ»
Και αναφορές σε μεγαλοεπιχειρηματίες…
Αίσθηση προκάλεσαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι αναφορές σε ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών, με την πλειοψηφία και τη μείζονα αντιπολίτευση να διατυπώνουν αλληλοκατηγορίες για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο ιστορικό των πιέσεων που είχαν ασκηθεί στο παρελθόν για να συναινέσει στην εγκατάσταση μονάδας ασφαλτικών στη Σαγιάδα. Κατονόμασε μάλιστα τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Σηφουνάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τις ίδιες πιέσεις είχε δεχτεί και η πρώην γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα. Η αναφορά στον κ. Σηφουνάκη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της μείζονα αντιπολίτευσης Βαγγέλη Αργύρη, ο οποίος δήλωσε ότι θα καταγγείλει δημόσια τον κ. Σηφουνάκη αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί του περιφερειάρχη.
Δεν ήταν η μοναδική στιγμή έντασης. Ο διάλογος μεταξύ του περιφερειάρχη και του περιφερειακού συμβούλου και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Κασσή ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρων. Κατά τη συζήτηση, ο κ. Κασσής ανέφερε: «Δεν είμαστε εδώ για να εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του Βαρδινογιάννη και του Μελισσανίδη» για να πάρει την απάντηση από τον κ. Καχριμάνη: «Ούτε του Μπακατσέλου». Ο κ. Κασσής καταλόγισε πολιτική σκοπιμότητα στην αναφορά του ονόματος του κ. Μπακατσέλου, καθώς ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι πεθερός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου.
Αναμφίβολα οι αλληλοκατηγορίες δημιουργούν ένα κλίμα και σίγουρα πολλά ερωτηματικά για το ποιος βρίσκεται πίσω από την εταιρία «Ασφαλτικά Ελλάδας Α.Ε.». Ενδιαφέρουσα όμως ήταν και άλλη μια παρατήρηση εκ μέρους του κ. Καχριμάνη. Ο περιφερειάρχης άφησε αιχμές για τη σκοπιμότητα δημιουργίας δεξαμενών καυσίμων δίπλα στα σύνορα. «Στα σύνορα, δεξαμενές καυσίμων σημαίνει λαθρεμπόριο» τόνισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου