Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !







Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΑΣΑ Ερμιονίδας: Ανησυχία για πυρκαγιά στον Δεματοποιητή Κρανιδίου

http://www.econews.gr/2013/02/12/cisd-dematopoiitis-kranidi-95876/



Το CISD (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη)παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την εξέλιξη των γεγονότων και σχετικών ενεργειών που αφορούν στην πυρκαγιά των χύδην αποθηκευμένων σύμμεικτων απορριμμάτων στο χώρο του Δεματοποιητή Σταυρού Διδύμων, από την στιγμή της εκδήλωσής της.
Παράλληλα, ευρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με εκπροσώπους της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας και της Πρωτοβουλίας Πολιτών Διδύμων-Φούρνων οι οποίοι επικοινώνησαν και με τον Γενικό Επιθεωρητή της ΕΥΕΠ.
Το γεγονός αυτό, που συνέβη λίγες μόνο ημέρες μετά απόευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στην Τρίπολη, στις 29 Ιανουαρίου 2013, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη (μετά από αίτημα του CISD), δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς μεγιστοποιεί τις ήδη σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, προβληματίζει η στάση της Δημοτικής Αρχής, που αφενός δεν προσήλθε στην προαναφερθείσα σύσκεψη, αν και είχε κληθεί, αφετέρου αναφέρθηκε δημόσια -χωρίς έγκυρη τεκμηρίωση- σε γεγονός «εμπρησμού», καθώς είναι γνωστό ότι ανάλογες πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτες και παράνομες χωματερές αποτελούν μέσο δραστικού περιορισμού του όγκου των αστικών απορριμμάτων!
Το CISD ζήτησε την άμεση συνδρομή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και των αρμόδιων Υπηρεσιών της Περιφέρειας, σε συνεργασία με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, για τον συντονισμό των ενεργειών που αφορούν:
· στον περιορισμό επέκτασης και οριστικής κατάσβεσης της πυρκαγιάς,
· στην διερεύνηση της έκτασης της περιβαλλοντικής ζημιάς καθώς και των ενδεχόμενων επιπτώσεων στη δημόσια υγεία
· στην αποκατάσταση της όποιας διαπιστωμένης περιβαλλοντικής ζημιάς
Επιπλέον, το CISD συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή, στην αρμόδια Αρχή, Αιτήματος Ανάληψης Δράσης (άρθρο 13, ΠΔ 148/2009) για την Αποκατάσταση της προκληθείσης Περιβαλλοντικής Ζημίας, με καταλογισμό της δαπάνης στον κατά νόμο υπεύθυνο Δήμο Ερμιονίδας.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έλεγχοι για την πυρκαγιά στη χωματερή της Ερμιονίδας στην περιοχή Σταυρού Διδύμων πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος

http://www.skai.gr/news/environment/article/223779/eleghoi-gia-tin-purkagia-sti-homateri-tis-ermionidas/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου