Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη ...

... Ανάπτυξη που μόνο ο ενημερωμένος, ενεργός Πολίτης μπορεί να διεκδικήσει και να πετύχει !Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Λίμνη Κορώνεια: Συνάντηση εργασίας στο Λαγκαδά για τη διάσωση της λίμνης

http://www.econews.gr/2013/02/04/limni-koroneia-cisd-95431/
Το CISD (Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη), πραγματοποίησε, την 1η Φεβρουαρίου 2013 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, προγραμματισμένη συνάντηση εργασίας για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν, αφενός η καταγραφή του εύρους των συνεπειών της σοβαρής οικολογικής καταστροφής της λίμνης στο περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία και των ενεργειών που έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί, αφετέρου η ανοικτή ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης μέσα από ολοκληρωμένη θεώρηση και συντονισμό των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων.


Η συνάντηση εργασίας αφιερώθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Στις εργασίες της συνάντησης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Αναστασιάδης, ο Αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα στους Υδάτινους Πόρους, ο Σύμβουλος του Δημάρχου σε θέματα Περιβάλλοντος, η Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης καθ. Δήμητρα Μπόμπορη καθώς και στελέχη του, το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φορέα Διαχείρισης καθ. Κ. Αλμπανάκος, το ΙΓΜΕ Μακεδονίας, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Αγροτική Οικονομία και Αλιεία, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκαδά και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, όπως της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης, της Γυναικείας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Λαγκαδά «Μυγδονία», του «Δημιουργία Ξανά» και άλλοι ιδιώτες και επιστήμονες.

Το CISD εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Μαργαρίτα Καραβασίλη, ο Επιτελικός Σύμβουλος, εταίροι και μέλη.

Οι εργασίες κατέληξαν ομόφωνα ότι η διατήρηση του σημαντικού υγροτόπου του συμπλέγματος Κορώνειας – Βόλβης επιβάλλει την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης που θα ρυθμίζει και θα ελέγχει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο οικοσύστημα, μέσα από μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των περιβαλλοντικών οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της περιοχής.


Επίσης κρίθηκε εξαιρετικά αναγκαία η επιτάχυνση υλοποίησης ειδικά των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων ανάκαμψης του οικοσυστήματος, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την επιτυχία όλων των άλλων μέτρων και έργων μέσω της ανατροπής του σημερινού αρνητικού υδατικού ισοζυγίου.

Το CISD θα συνεχίσει την συστηματική συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης, τους επιστημονικούς και άλλους φορείς, την Κεντρική, την Περιφερειακή Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και εν γένει με την κοινωνία των πολιτών, αλλά και τις περαιτέρω ενέργειές του στη βάση επιχειρησιακού σχεδίου συνεκτικού χρονοδιαγράμματος.Μέρος των εργασιών κατεγράφη από τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ1 για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ σχετικού με το οικοσύστημα Κορώνειας – Βόλβης, που ετοιμάζει η κα Χαρά Φράγκου, εταίρος του CISD, για την εκπομπή “ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ”.


CISD: συνάντηση για τη λίμνη Κορώνεια την 1η Φεβρουαρίου Το CISD, Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη, που ιδρύθηκε με σκοπό τη στήριξη του Έλληνα Πολίτη στις διεκδικήσεις του για μια ανάπτυξη που θα εγγυάται βιώσιμη οικονομία, κοινωνική συνοχή και προστασία του περιβάλλοντος, έχει εντάξει στις άμεσες δράσεις του και ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών, με αιχμή τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνωρίζοντας το εύρος των συνεπειών της σοβαρής οικολογικής καταστροφής της λίμνης Κορώνειας, και με αφορμή την παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την μη υλοποίηση έργων και παρεμβάσεων του master plan, λόγω της -μέχρι τώρα- αδράνειας της Πολιτείας, το CISD, με την υποστήριξη και συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης, διοργανώνει συνάντηση εργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους.

Σκοπός της συνάντησης είναι η αναγνώριση των πραγματικών αιτίων της κρίσης, η ανοικτή και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων και η διαμόρφωση από κοινού ενός συνόλου ρεαλιστικών μέτρων και δράσεων, ικανών να εγγυηθούν τη διάσωση της λίμνης, μέσα από μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη αντιμετώπιση όλων των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών της περιοχής.

Προϊόν της εργασίας θα είναι η διατύπωση Σχεδίου Δεσμευτικού Προγράμματος Μέτρων & Ενεργειών που θα προωθηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους με στόχο την συμμετοχή τους στην ανάπτυξη αποτελεσματικών επιχειρησιακών ενεργειών, ξεπερνώντας τις μέχρι σήμερα αγκυλώσεις.

Η συνάντηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου 2013, και θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα συσκέψεων των γραφείων τουΦορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης, Σωκράτη Τσακάλη 21, στον Λαγκαδά (τηλ. 23940 24553), τιμώντας παράλληλα και τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροβιότοπων (02.02.2013).

Μέρος των εργασιών θα καταγράψει τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΤ1 για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ που προετοιμάζει η κυρία Χαρά Φράγκου, Εταίρος τουCISD, για την εκπομπή ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ.
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να συμμετέχετε ενεργά, καταθέτοντας τη γνώση, τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις προτάσεις σας, προκειμένου η αποτελεσματική υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου διαχειριστικού σχεδίου σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης που θα ρυθμίζει και θα ελέγχει όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και τις ανθρώπινες επεμβάσεις στο οικοσύστημα να προκύψει από την συναίνεση, ενεργοποίηση και συνεργασία ΟΛΩΝ των εμπλεκομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου